vrijdag, september 29, 2006

Paus in debat met islam?

Recent clashte de paus met de Islam. Gelukkig weer bijna over. Er is sowieso veel aandacht voor de 'botsingen der beschavingen'. Ook in het verleden: kruistochten en jihads.

Waar veel minder aandacht voor is, is voor de vele plaatsen en tijden dat het samenleven tussen christenen en moslims gewoon goed gaat en ging. Bijvoorbeeld in landen als Ghana en Burkina Faso, maar ook in het verleden.

Neem bijvoorbeeld het debat van de patriarch Timothy I met caliph Mahdi in 781 in Baghdad. Twee dagen lang debatteerden zij op enorm vriendelijke en hoffelijke manier met elkaar over de verschillen tussen islam en christendom; met wederzijdse waardering, zonder heftige discussies en zonder verwijdering en verharding.
Kerken en moskeeen werden soms van elkaar overgenomen en er zijn voorbeelden waarbij gebouwen gezamenlijk gebruikt werden door christenen en moslims.

Ik vraag me van zowel christenen als moslims af of we tot zo'n manier van samenleven bereid zouden zijn.
Zie trouwens dit artikeltje in het RD vandaag met een verfrissende benadering van de stichting Evangelie en Moslims

2 opmerkingen:

Joitske zei

Helemaal mee eens! Ik was altijd erg onder de indruk van dorpen in Mali waar Bozos (vissers), Bambara (landbouwers) en Peul (veetelers) vreedzaam samenleefden, met allerlei 'culturele' systemen om dit in goede banen te leiden (zoals de cousinage). Hoewel dit niet om religie gaat, zijn dit wel mensen met grote verschillen en tegengestelde belangen.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.