vrijdag, januari 04, 2008

Trends in non-profit technologie

Hier een goede post over trends in technologie voor non-profits. Kort samengevat met mijn commentaar:

  1. Google - heeft steeds meer open source en gratis toepassingen om dingen uit te wisselen, analytics, foto's, kaarten, calendar, etc. Met al deze applicaties kun je je eigen producten aanmaken, bewaren, prive houden of delen en je abonneren op die van anderen.
    B.v. Google calendars kan alles wat de Outlook agenda kan - en meer.
  2. Meer openheid - steeds meer applicaties delen API's - maar die zijn voor mij te moeilijk - daarmee kun je web-toepassingen in je eigen website bouwen.
  3. Opkomst sociale media - bijna iedereen werkt met LinkedIn, Delicious, Digg, Facebook of in NL en wat minder serieus: met Hyves.
  4. Opkomst video - YouTube als een vorm van field reports.
  5. Visualisering van beleid - een beetje organisatie maakt data beschikbaar via interactieve kaarten, grafieken, etc.
  6. RSS begint mainstream te worden. Er zijn vrijwel geen sites meer zonder RSS. Zelf blijf ik me verbazen wat er allemaal kan met RSS. Met toepassingen als Yahoo Pipes kun je alle soorten info combineren. B.v. je blog laten doorzoeken op plaatsnamen en die automatisch op een kaartje laten weergeven.
  7. Websites in de vorm van blogs. Traditionele clubs zien blogs als te persoonlijk en houden het bij officiele persberichten. Meer en meer zijn er nu ook organisaties, die hun hoofdwebsite opgezet hebben als een blog en die op deze manier up to date houden. Daarbij is persoonlijk en subjectief juist een pre.
  8. Het meeste publiek is klaar voor meer geavanceerde toepassingen met schermbreedte van 1024+ en breedband verbindingen.

Zelf zou ik nog de volgende trend toevoegen:

  • Je kunt steeds meer met het social web. B.v. ik laat deze weblog automatisch importeren op hyves en op facebook. Ik gebruik Lijit om te zoeken door alle content op alle social web sites waar ik dingen tag of neerzet. Ik gebruik Deligoo om door alle sites te zoeken die ik met delicious getagged heb - en heb daarmee een soort persoonlijk internet gecreeerd.

2 opmerkingen:

Joitske zei

Hoi, ik dacht even dat je dit opsomde voor nederlandse non-profits. Het lijstje is engels-georienteerd. Wat zie jij terug hier in nederland?

Unknown zei

Het zijn (uit de oorspronkelijke post) wereldwijde trends. Ik denk dat je wel gelijk hebt dat voor een groot deel van de NL npo's misschien nog wel geeneen van deze trends opgaat. Onbewust heb ik het voor NL meer als een spiegel bedoeld.

Betere titel zou dan zijn: Wishlist for non-profit technologie.