donderdag, april 17, 2008

Open source economie

In 1835 startte de eerste krant. Kosten $500 (nu $10.000). 15 jaar later kostte een krant beginnen $ 2,5 miljoen. Deze verandering wordt nu omgedraaid door het internet, met name de open source beweging. Ben een filmpje aan het kijken van Yochai Benkler die dit helemaal uitwerkt. Beslissingen over relevantie worden ge-outsourced naar het algemene publiek.
Hij beschrijft Linux, de SETI computer waardoor NASA ongebruikte rekencapaciteit van duizenden mensen gebruikt en daardoor een enorm krachtige computer heeft.
En projecten waarbij duizenden vrijwilligers kleine stukjes rekenwerk oplossen wat samen net zo goed blijkt te zijn als het werk van specifiek opgeleide PhD's. En natuurlijk Wikipedia c.s.
Peer te peer networks (P2P) waardoor opslagnetwerken ontstaan die anders miljoenen kosten.

Het bijzondere is het verdwijnen van autoriteit en voorrechten van bezit. Hij vat het allemaal samen als 'social production' en laat bij al deze voorbeelden zien hoe duurzaam het is, hoe kwalitatief.

De grote bedreiging is het tegenhouden van vrije verspreiding van kennis. Gaat het industriele model verder: kennis tegenhouden zodat er geld mee verdiend kan worden, of neemt het sociale model het over: gezamenlijk kennis opbouwen en delen en daar verder mee komen?

Leuk filmpje om even te kijken

Geen opmerkingen: