vrijdag, augustus 18, 2006

Herziene Statenvertaling

In het ND stond een stukje over de HSV (ook in RD).
Een particuliere synode van de Gereformeerde Gemeenten wil dat de synode van de Gereformeerde Gemeenten de HSV gaat afwijzen. Dat zij zo. Ongetwijfeld zal dat niet gebeuren omdat op zo'n synode ook veel verstandige mensen zijn.

Het meest vreemde is echter, dat de hoofdreden voor dit verzoek het argument is dat 'het uitgeven van een bijbelvertaling de taak van een kerk is en niet van een particuliere organisatie'.
Dat zou betekenen dat er ruim 20 parallele bijbelvertalingen zouden moeten komen: voor elk kerkverband 1 (want kerk staat immers gelijk aan kerkverband...).

Ben erg benieuwd hoe mensen met een dergelijke mening aankijken tegen het werk van bijvoorbeeld Wycliffe en tegen Bijbelvertaalwerk wat door diverse zendingsorganisaties gedaan wordt, vaak onder de vlag van een "particuliere organisatie" in het land waar gewerkt wordt.

Misschien is dit een van de dingen waarbij meningen van mensen veranderen zodra ze in het buitenland zijn (of: zodra de behoudende achterban de details toch niet weet, of: zodra ze werken met "achtergebleven" mensen voor wie de echte meningen toch nog te hoog gegrepen zijn).
Tja, misschien is dat wel echte contextualizatie.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

He die Wouter, kheb het stukje in het RD ook gezien... Intriest. Ik zie de opmerking die de krant haalde, niet als de belangrijkste reden, maar als het persoonlijke doekje van Van de Berg voor het bloeden... Het is het enige wat hij als denkend mens kan bedenken om een dergelijke voorstel als assessor van de PS te kunnen toestaan... Of is dit een te psychologische uitleg? GrG

Unknown zei

Hoi,
Je hebt denk ik wel gelijk dat er andere redenen achter zitten. Ik denk eigenlijk dat dit een constructie is om geen inhoudelijke toetsing te hoeven doen. Maakt het wel zieliger.
W