dinsdag, november 20, 2007

Debat particuliere initiatieven

Gisteravond in Nijmegen bij het debat over particuliere (hulp-)initiatieven geweest. Dat was n.a.v. de studie van Lau Schulpen waarin hij stevige vragen stelt over de (randvoorwaarden voor) effectiviteit van particuliere initiatieven.
Dit debat was opmerkelijk rustig. Iedereen was het redelijk met elkaar eens, namelijk dat professionalisering nodig is, niet in de zin van bureaucratisering, maar wel in de zin van beter nadenken waarom, wie, wat, hoe en waartoe. Want goed doen kan beter.

 • Er was wel wat verschil over de vraag of je sowieso iets moet doen (de verantwoordelijkheid die je op je neemt door niets te doen).
  Zelf denk ik dat dit wel je drijfveer mag zijn (er moet iets gebeuren in deze wereld), maar dat je onmiddellijk goed moet nadenken over het hoe, wie of wat. Want ingrijpen in de levens van andere mensen is nooit neutraal. Er geldt niet altijd: baat het niet dan schaadt het niet.
 • Het viel me op dat ook vertegenwoordigers van particuliere initiatieven eensgezind riepen om meer professionalisering. Zij blijken zelf ook last te hebben van wildgroei en slechte initiatieven. Sommigen nemen het hun subsidieverstrekker achteraf kwalijk dat die niet meer kwaliteitseisen gesteld hadden.
 • Daarbij denk ik wel dat maar een erg kleine selectie van particuliere initiatieven aanwezig was bij dit debat, of uberhaupt van dit onderzoek gehoord heeft. En vraag ik me af of 'het gros' van de particuliere initiatieven deze roep om beter na te denken ook deelt.
 • De officiele subsidieverstrekkers voor particuliere initiatieven, NCDO, Wilde Ganzen (beide directeuren waren er) waren al bezig met het professionaliseren van particuliere initiatieven. Linkis is de gecombineerde frontoffice van de grote organisaties waar particulieren ook subsidies kunnen krijgen. Zij lijken de lat wat lager te leggen. Als reden daarvoor werd aangegeven dat ze de eigen bijdrage van deze klanten als hun eigen inkomsten mee mogen tellen om aan de regel te voldoen dat ze 25% eigen inkomsten hebben - en dat is natuurlijk desastreus.
 • Het is mij nog niet helemaal duidelijk waar precies de grens ligt tussen particuliere initiatieven en 'professionele ngo's'. Lau gaf ook toe dat het een continuum is. Er zijn ook al veel meer interacties tussen deze twee kanalen dan Lau in z'n onderzoek aangeeft. Bijvoorbeeld:
  • Wat grotere particuliere initiatieven die aanhaken bij ngo's in het kader van de MFS subsidie - en zo dus ook een graantje meepikken van subsidies.
  • Comite's van Woord en Daad die activiteiten uitvoeren en het geld besteden via Woord en Daad.
 • De schijnbare tegenstelling tussen professioneel en gepassioneerd moeten we kwijtraken. Professionele mensen kunnen ook wel degelijk gepassioneerd zijn in ontwikkelingswerk, een (soms religieus) roepingsgevoel hebben, etc. en mensen van particuliere initiatieven zijn ook beslist niet altijd onprofessionele mensen. Sowieso werkt deze tegenstelling naar beide zijden afstotend.

[Update 21-12-07: ik zag dat Lau zijn powerpoint van die avond op internet gezet heeft: hier]

1 opmerking:

Anoniem zei

driven howrah zeon parknorth neuropathy empty fulfillment reviews hereof sense enormous
masimundus semikonecolori