woensdag, april 09, 2008

1% club

Sinds kort is er een nieuw initiatief uit: de 1% club. Dit is een online marktplaats die mensen en goede doelen bij elkaar brengt. Je kunt de projecten bekijken naar thema, naar MDG, je kunt ze taggen, op kaartjes zien (Google maps), testimonies van anderen zien, delicious tags van het project bekijken, ratings van anderen zien, vergelijkbare projecten bekijken, elk project heeft een RSS feed, etc. Zowel de projecten als de gevers kunnen op alle web2.0 manieren met elkaar in contact zijn. Het geheel lijkt een beetje op Kiva, alleen is Kiva ook zelf een uitvoerende organisatie.
Daarbij is het heel transparant en kun je zien welke leden aan welk project hoeveel geven. (als iedereen zich strikt aan de 1% richtlijn houdt, weet je dus ook wat iedereen verdient, :))
Het zijn allemaal kleine projectjes, veel zijn onderdeel van een groter geheel en de informatie die voor projectjes van 2-3000 euro geboden wordt, is in veel gevallen redelijk, meestal inclusief projectdocumenten en / of jaarverslagen. Er staat ook altijd informatie bij over andere financieringsbronnen. Voorwaarden van projecten om mee te doen zijn laag, maar moet wel officieel geregistreerd zijn.
Het is gericht op iedereen die wel betrokken wil zijn bij ontwikkelingswerk maar niet op de 1.0 manier maar op de 2.0 manier. Een beetje jongere ouderen en oudere jongeren waarschijnlijk (en te zien aan de leden die er opzitten.)

Ik denk dat veel ontwikkelingsorganisaties veel kunnen afkijken van de interactieve presentatie van projecten (en afkijken hoort bij de 2.0 wereld). Ik ben ook benieuwd of dit ook nog een lerend effect gaat opleveren voor de goede doelen: door de uitwisseling bijvoorbeeld.
Ook ben ik benieuwd welke kant de ratings op zullen gaan: of die zullen sturen naar relevantie en mate van impact, of meer op 'uiterlijke kenmerken'.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Hallo Wouter,

Fijn dat je ons zo in de gaten houdt! Voor een deel is de 1%CLUB natuurlijk ook nog een groot experiment. Er is daarbij zoveel te winnen dat het de gok wel waard is, vindt je niet?

Ik heb je opmerkingen over het Collective Wisdom trouwens genoteerd. We zijn nu bezig met een artikel over Ontwikkelingssamenwerking 2.0 en later hoogstwaarschijnlijk een boek die we met anderen willen schrijven, (helemaal 2.0 uiteraard). wellicht dat we elkaar dan wat diepgaander kunnen spreken over deze onderwerpen!

Over ca. 2 weken wordt de 1%BLOG toegevoegd aan de 1%C:UB site; daar zal alle informatie kmen te staan.
Groetjes! Anna

Unknown zei

Hoi Anna,
Bedankt voor je reactie. Leuk om nog eens verder na te denken over OS 2.0 met jou en / of Bart.
Groeten, Wouter