dinsdag, maart 06, 2007

Kerken bezitten 7 triljard dollar

Nog een stukje uit PPP. Alle geloofsgemeenschappen op de wereld samen bezitten 7 triljard dollar. Dit is niet onderverdeeld naar de verschillende religies, maar wel zit de Judeo-christelijke traditie het hoogst. Geloven loont blijkbaar toch wel 100-voud in dit leven. Het is wel de vraag of Jezus dat bedoelde. In de vroege kerk (en ook b.v. bij Wyclif) kom je geregeld de uitspraak tegen:

De goederen van de kerk zijn het eigendom van de armen
Als dat zo is, zijn de armen beslist niet arm met hun triljarden dollars. Vraag is of die er echt bijkunnen.

In PPP gaat het ergens anders over: dat kerken met dit vermogen in staat zijn om strategisch te kiezen voor duurzaamheid. De duurzame wending van Wal-Mart komt door kerken die strategisch aandelen opkochten. De non Patricia Wolf, die zelf bezitloos is, praat met captains of business over de investeringen van haar kloosterorde. Zij pleit steeds voor aandacht voor mensenrechten en wordt steeds meer gehoord.
ICCR (Interfaith Centre on Corporate Responsibility) in Amerika vertegenwoordigt 110 miljard dollar van kerken en weet per jaar ruin 200 resoluties op aandeelhoudersvergaderingen af te dwingen.

3iG is ook zo'n platform. De wereldraad van kerken zit hierbij (maar die zitten volgens mij redelijk krap bij kas) en vanuit Nederland ook Oikocredit. Maar ook de Church of England, Church of Sweden en de United Methodists.

Nog niet veel vanuit de gereformeerde gezindte kerken.
Misschien een nieuwe uitdaging voor de COGG?

Geen opmerkingen: