maandag, september 17, 2007

Fair trade of aid

Albert Heijn neemt maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus. Dat is goed. Vandaag las ik nieuws dat ze geld terug willen pompen naar Afrikaanse boeren die de producten verbouwen die zij verkopen. En hun werknemers. Dat is ook goed.

Geld gaat in een stichting en die gaat het besteden aan projecten voor onderwijs, behuizing en gezondheid voor deze boeren en hun werknemers.

Na het positieve gevoel komt bij mij de vraag boven: waarom geen fair trade door de hele keten. Dan krijgen mensen meer geld - en mogen dan zelf weten hoe ze dat besteden. Nu krijgen deze mensen uit vrije goedheid en pure welwillendheid van bedrijven hogerop in de productieketen aardige projecten aangeboden. En mogen ze (alweer) dankjewel zeggen. En op de foto.

Ik weet dat fairtrade niet makkelijk is, en dat AH alleen maar weer contact heeft met zijn eigen suppliers. Maar met die miljoen die in het fonds gaat, zouden ze volgens mij best de keten een beetje eerlijker verdeeld kunnen maken.

Is het ook niet een beetje de schoenmaker en zijn leest? Of is het de aaibaarheidsfactor van dergelijke projecten die de doorslag geeft?
Overigens heb ik wel vertrouwen dat AH wel verstandig met besteding van z'n stichting omgaat en niet allerlei wielen opnieuw uitvindt die allang in de garage staan. Maar toch...

Note: wie meer over eerlijke koffie enzo wil weten: http://www.koffiecoalitie.nl

Geen opmerkingen: