dinsdag, december 18, 2007

Life Style

Levensstijl blijft me intrigeren. Ergens in een doos moet ik zelfs nog de eerste jaargangen van de vrekkenkrant hebben liggen. De naam sprak me ook toen niet echt aan, maar de idee erachter, simple lifestyle, wel. Ook ben ik een aantal jaar lid geweest van het blad Genoeg - heb dat vorig jaar ingewisseld voor Goede Waar / PPP.
Intussen ben ik toch wel een stukje kapitalistischer geworden. Niet in de eerste plaats door onze eigen omhooglopende levensstijl (of toch???), maar vooral door het denken over bedrijfsontwikkeling, eerlijke handel en business development services.

Een collega stuurde me een heel erg aardig filmpje over consumptie en de gevolgen ervan. Een 'aardige' quote: "De derde wereld = onze spullen die per ongeluk in andermans gebied terecht zijn gekomen". Ook de weergave van het cirkeltje 'werken - tv=reclame kijken - meer kopen - meer werken, etc. is erg sterk.

M'n kritiek: het bedrijfsleven komt naar voren als grote boeman en MVO wordt niet genoemd. Ik heb het bedrijfsleven beslist minder negatief op m'n netvlies staan.Dit flimpje is alleen het eerste stukje. De andere hoofdstukken staan ook op YouTube. En anders op www.storyofstuff.com.
Als het gaat om simple lifestyle, vind ik het Lausanne Occasional Paper over dit onderwerp goed (ook al ben ik geen grote fan meer van Ron Sider).
Als het gaat om praktische uitwerking hiervan, is dit de beste en leukste verzameling links die ik ken.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Wouter,

Heb je ook de tegenlicht aflevering over "cradle to cradle" gezien?

http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/37061538/

Unknown zei

Nee, kende ik niet. Heb hem nu gekeken - erg inspirerend. Bedankt voor de tip.
groet, Wouter