zaterdag, februari 16, 2008

perspectiefwisseling

Momenteel bekijk ik het leven vanuit een heel ander perspectief dan ik gewend ben: passief in plaats van actief; afhankelijk in plaats van zelfstandig; 'beneficiary' in plaats van 'do-goody'; en soms (bv als je in een MRI scanner ligt) als object in plaats van subject.
Het is wel goed om de wereld zo eens vanuit een ander perspectief te bekijken; maakt me klein om te zien hoeveel mensen bezorgdheid en liefde tonen (in NL maar zeker ook in India); helpt ook om je eigen relativiteit weer eens te beseffen.
Ik herinner me nu dat ik de vele keren malaria in Nigeria ook steeds als nuttige relativeringsdagen beschouwde (zonder dat het daarmee leuk was).
Waar ik ook verschillende keren aan moest denken de afgelopen dagen is het belang van presentie. Mensen die vanuit het oogpunt van efficientie helemaal niet zoveel tijd aan mij hadden hoeven besteden, maar dat wel deden - er gewoon waren.

2 opmerkingen:

Joitske zei

He Wouter, beterschap! Ben je nu weer terug in Nederland? Waren er verder geen mensen gewond? Wat een schok moet het geweest zijn, dan voel je je toch wel ver van huis of niet?...

Unknown zei

dank Joitske, ja ben nu weer in NL en dat is wel fijn na een ongeluk. Ik ben de enige die echt iets heeft - dak was precies boven mij ingedeukt. Nu aantal weken verplicht nietsdoen.