zondag, mei 28, 2006

Fatal Shore

Voor m'n studie pas een aantal hoofdstukken gelezen uit 'Fatal shore' van Robert Hughes.Ik heb niet vaak emoties bij het lezen van boeken, maar dit boek liet me niet onberoerd. Gaat over Tasmanie, vroeger: Van Diemen's land, het eiland net ten zuiden van Australie. Daar werden Britse gevangen heengestuurd om een aantal jaren uit te zitten.
In andere gebieden werd de oorspronkelijke bevolking soms gedecimeerd (met name door de ziekten die de Europeanen meebrachten, b.v. in Midden en Zuid Amerika), maar hier werd de hele bevolking volledig uitgeroeid.

Als de blanken moordden, was dat 'noodzakelijke strakheid', als de 'inboorlingen' het deden, was het 'verraad'; blanken 'verdedigden hun rechten'... [over het land wat ze dus in bezit genomen hadden], als de 'inboorlingen' iets terugdeden, 'begingen ze onuitgelokte barbaarsheden' volgens de officiele rapporten.

Een van de laatste vrouwen, Trucanini, die haar hele familie, en vele anderen voor haar ogen vermoord had zien worden, werd gebruikt om de laatst overgeblevenen op te sporen.
De laatsten werden na hun begrafenis uit 'antropologische interesse' weer opgegraven om meegenomen te worden naar Europa - naar de beschaafde wereld zogezegd...

O ja, er waren ook pogingen om hen de Bijbel te leren lezen en te christianiseren... maar die hadden vreemd genoeg weinig resultaat.

Geen opmerkingen: