zaterdag, juli 12, 2008

Heilige huisjes

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in 2006 de IS Academie opgericht: op 5 thema's is uitwisseling tussen wetenschap en beleid, o.a. doordat beleidsmedewerkers (promotie-) onderzoek doen.
Daar is nu een aardig resultaat uitgekomen: een essay bundel met de titel Heilige Huisjes, te bestellen bij het ministerie (gratis). Staan een aantal heel aardige bijdragen in:

  • Door gebrek aan keuzevrijheid bij vrouwen is de focus op veilige seks bij HIV preventie niet effectief: veilige seks => geen man => geen eten => dood. Conclusie: werken aan meer inkomen (landbouw) is betere preventie.
  • NGO's als kuddedieren. Je zou verwachten dat NGO's juist kiezen voor de allerarmste landen, maar het blijkt dat ze heel erg op een kluitje zitten en veelal dezelfde keuzen maken. En dat er veel gaat naar midden-inkomens landen. Daar zijn natuurlijk ook veel armen, maar volgens Koch is de NGO geldstroom hier in feite een vervanging van belastingen van de middenklasse en rijken. De NGO-lievelingen zijn o.a. Malawi, Ghana, Oeganda, Kenya, Zambia, Sri Lanka, Honduras, Guatemala, Filipijnen, Ethiopie, Zuid Afrika en Palestijnse gebieden. De landen die beslist over het hoofd gezien worden zijn o.a. Togo, Guinee, Ivoorkust, Congo-Brazaville, Centraal Afrikaanse republiek, Gabon, Oezbekistan en Jemen. Koch publiceerde eerder in de Broker en verwerkt nu wat kritiek vanuit NGO's op dit eerdere artikel.
  • In verschillende artikelen komt forse kritiek op de MDG's naar voren. Eén artikel is er helemaal aan gewijd. Een ander artikel focust op onderwijs (Oeganda): iedereen gaat zo'n beetje naar de lagere school, maar 1) de kwaliteit neemt sterk af en 2) er is geen aansluitend vervolgonderwijs en lager onderwijs alleen is weinig relevant en werkvoorbereidend.
  • Als toegift een essay van Nawal El Sawaadi, die over de politieke en machtskanten van ontwikkeling kijkt, het paternalisme en de onderontwikkeldheid van het Westen op de korrel neemt en nog meer.

Geen opmerkingen: