zaterdag, november 15, 2008

Online samenwerken of documenten mailen

Ik heb nu verschillende ervaringen in het online samenwerken aan documenten. Toch ben ik in de praktijk nog veel vaker bezig met het rondmailen van documenten.

Reden? Heel erg simpel: veel mensen met wie ik samenwerk hebben geen accountjes bij Google Docs, Zoho, wiki sites. En 'gewoon even mailen' gaat toch ook wel heel vanzelf.

Via Joitske vond ik Luis Suarez. Die werkt bij IBM en heeft op een gegeven moment heel radicaal aangegeven dat hij stopte met werkemail. En alles via social media doet: wiki's, twitter, etc. Hij geeft aan (hier klein filmpje) dat hij hiermee veel meer bezig is rondom communities, veel meer met relaties doet. Alles is ook veel transparanter (geen bcc meer), want gewoon zichtbaar.

Hij verwijst ook naar een aardig plaatje wat het verschil weergeeft tussen online samenwerking en samenwerken aan documenten via email. In het plaatje gaat het over wiki's, maar zelfde geldt voor Google Docs en andere sites waar je online aan documenten kunt samenwerken.

5 opmerkingen:

Unknown zei

Hoi Wouter,

Wederom interessante blog en plaatje!

Ik ben momenteel met een aantal anderen bezig met het ontwikkelen van een applicatie (WorkVoices) die deze gedachte lijn helemaal volgt.

WorkVoices is gericht op het kennisdelen binnen (en tussen) organisaties door de inzet van web 2.0 toepassingen zoals LinkedIn en Twitter.

Kennismanagement 2.0 -> Geen top down vaste structuur maar bottom up, de gebruikers centraal, gericht op kennisdeling waarbij ook de impliciete kennis en informele structuren zichtbaar worden.

Zodra ik iets kan laten zien zal ik je mailen...uh ik bedoel zal ik het op je blog, facebook of LinkedIn pagina plaatsen!

Ik ga het plaatje uit je blog toevoegen aan onze WorkVoices presentatie ;-)

Groet,
Bart Lacroix

Anoniem zei

Hoi Wouter,

Heb je mee gekregen dat Youniverz/Mike Brantjes hier mee bezig is? Hij heeft een aftrap gegeven voor 'Werknetten & samenwerking 2.0' op laatste Partos Plaza meeting. Ze hopen een platform/samenwerking te lanceren dat boven NGO niveau komt te liggen. Ik ben benieuwd...

Als je op de hoogte wilt blijven, laat het dan even weten, dan zorg ik dat je op de mailing lijst komt.

Groet,

Ronnie

Bart Lacroix zei

Ik heb Mike hierover gesproken. Graag even toevoegen aan mailinglijst. Thanks!

Unknown zei

Hallo Wouter, zo te zien dat plaatje van de diplopedia presentatie?

Wij zijn idd bezig om online samenwerking nog een stap verder te brengen en het ahw ''binnenste buiten'' te keren: niet het document of de deelnemers centraal, maar het doel. En ruimtes creeren die aan eenvoudig te beginnen zijn, en aan elkaar te verbinden zijn, En elk doel zijn eigen deelnemernetwerk (individuen of instituties of allebei kunne deelnemer zijn) kan managen en de functionaliteiten of resources zoals documenten, maar nog veel meer, bij elkaar kunnen komen, gezamelijk bewerkt kunnen worden. Allemaal SaaS enabled. Een infrastructuur waar iedereen eenvoudig zelf platformen kan oprichten en eigen samenwerkingsverbanden kan faciliteren en aan elkaar kan verbinden.
Grote Groet
Mike Brantjes

Anoniem zei

moet controleren:)