maandag, september 18, 2006

De wereldbank een wereldprobleem

Kreeg een bericht uit Times doorgestuurd. Ging daarna op zoek of dit ook in het RD of ND gestaan heeft, maar kan niks vinden. In geen enkele Nederlandse krant trouwens. Of ik kan niet zoeken, of deze kranten moeten hun economische redacteuren nodig vervangen.

De Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds doen best wel een hoop goed werk. In elk geval veel relevant onderzoek.
Aan de leningen die ze aan landen geven, zitten meestal voorwaarden, b.v. over goede besteding ervan, geen corruptie, enzovoorts. Tot zover geen vuiltje aan de lucht.

Maar er hangen ook allerlei economische voorwaarden aan: het neo-liberale model wordt heilig verklaard en landen moeten dat beeld aanbidden, anders geen lening. En dat terwijl dit model niet meer dan een theorie is, die in toenemende mate bekritiseerd wordt.
Komt erop neer dat landen hun grenzen open moeten stellen voor alle buitenlandse producten en hun beginnende industrie niet (tijdelijk) mogen beschermen, omdat vrije handel het beste is.
In Times wordt het voorbeeld genomen, wat pas ook in het goede leven stond: enorm veel Ghanese kippenboertjes gingen over de kop door dumping van goedkope ingevroren Europese kip (met subsidie...). Ghana probeerde z'n grenzen af te schermen om z'n boertjes te beschermen. Mocht niet. Subsidies geven aan de boeren ook niet: is markvervalsing. Van de Wereldbank. (Ik gun Nederlandse kippenboeren ook niet dat ze failliet gaan, maar heb toch meer te doen met die gezinnen in Ghana).

De engelse organisaties ChristianAid (beslist niet te verwarren met de Amerikaanse 'zendings'organisatie Christian Aid) en ActionAid hebben campagne gevoerd om hun overheid zover te krijgen dat ze hun bijdragen aan de Wereldbank inhouden - om druk te zetten om de economische condities op te heffen. En met succes.

En christelijk Nederland? Weinig dergelijke protesten. Weinig aandacht hiervoor bij 'onze' politieke partijen. Wij zetten nieuws hierover zelfs niet in de krant.

Als ik me niet vergis.

Geen opmerkingen: