woensdag, oktober 04, 2006

Simple lifestyle als ontwikkeling

Kloosters hebben een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van West en Midden Europa. Centra voor cultuuroverlevering en onderwijs, door een gereguleerde structuur in staat om de verwoestingen van de Vikingen te overleven.
Je zou de geschiedenis van monniken en kloosters - en alle hervormingen daarin - kunnen zien als een opeenvolging van onsuccesvolle pogingen om arm te blijven (Roland Bainton). Steeds weer begon welvaart zich echter op te hopen - en was een volgende reformatie nodig. Deze cyclus is zeker 6 of 7 keer aan te wijzen, met de Cluniacs en de Cistercians als de bekendste.

De relatie tussen te grote ophoping van welvaart en noodzaak voor reformatie lijkt duidelijk aanwezig. In Amerika zijn een aantal organisaties die dit beseffen en salarissystemen hebben die niet gerelateerd zijn aan opleiding of positie, b.v. Campus Crusade (akelige naam, sorry) en Wycliffe Bible Translators. Er is ook een Order for World Evangelization, waar mensen lid van kunnen worden, een 'missionary salary' accepteren (whatever that may be...) en de rest ter beschikking stellen voor 'the work of the Lord' (whatever that may be...). Financiele carrieres kunnen dan niet meer belemmerend werken.

Het Lausanne document over 'Simple Lifestyle' geeft een heel aardige theologische inkadering voor deze manier van leven, zie hier.

Recent ben ik bezig geweest met een onderzoek naar ethiek en religie in vakonderwijs. Een organisatie gaf daarbij als praktisch voorbeeld van ethiek in hun vakopleidingen: het stimuleren van een 'simple lifestyle' - en dat begon heel praktisch: het licht uitdoen waar het niet nodig is, maar ook: samen een fonds creeren voor medestudenten die moeite hebben hun fees te betalen.

Dit zijn (voor mij) de stimulerende dingen in ontwikkelingswerk.

2 opmerkingen:

Joitske zei

Hoi Wouter, het NPI in Zeist heeft geexperimenteerd met het toekennen van een eigen salaris, op basis van wat je zelf vindt dat je verdient/nodig hebt. Dit was wel heel moeilijk en volgens mij zijn ze er vanaf gestapt. Ik vond het wel een grappige, nieuwe manier van over beloning denken ook.

Unknown zei

Zie voor NPI: http://www.npi-academie.nl/

Als ik eerlijk ben, weet ik ook niet zeker of de organisaties die ik noem, nog net zo werken. M'n bronnen zijn bijna 10 jaar oud.

Het spreekt me wel aan.