vrijdag, februari 23, 2007

Presentie

Ik ben bezig in het boek Een theorie van de Presentie van Andries Baart. Een pil van ruim 900 bladzijden die me behoorlijk raakt.


Het gaat om 'aandachtige nabijheid' als vorm van hulp die werkelijk helpt, is ontwikkeld vanuit 'urban mission', oudewijkenpastoraat in Nederland. Het is ook een kritiek op de veelal op interventie gerichte hulp, waarbij uiteindelijk toch de doelgroep moet aansluiten bij de agenda van de hulpverlener: letterlijk als het gaat om tijd in de agenda, maar ook als het gaat om welke hulp verleend wordt. Vanuit het presentiedenken is de agenda wezenlijk open. Het gaat er niet om om de doelstellingen van de hulpverlener te verwezenlijken (via in grote lijnen vaststaande theorieen, strategieen en praktijken) in het leven van een doelgroep maar om er voor en met hem of haar te zijn.

Het doet me een beetje denken aan de incarnatiegedachte binnen zendingskringen, maar de doordenking in dit boek is veel dieper dan ik tot nog toe ergens ben tegengekomen.


Het geeft mij allerlei gedachten en reflecties over mijn eigen werk, positie en toekomst. Ik ben van plan om in nog een aantal posten op een aantal punten uit dit boek te reflecteren.


Zie in ieder geval de website Presentie.

Geen opmerkingen: