dinsdag, juli 17, 2007

ik

Opnieuw heb ik de omschrijving van mezelf in deze blog aangepast. Jezelf kort omschrijven is moeilijk. Wie ben ik, wat wil ik communiceren, en waarom? Over mijn eerste zelfomschrijving was ik eigenlijk vanaf het begin niet tevreden; iets met 'kritisch denkend'. Wat ik ermee bedoelde was dat ik hoop niet met een stroom meegevoerd te worden maar ook zelf denk. Intussen kwam het nogal aanmatigend over. Gelukkig waren er mensen die feedback gaven.

Nu heb ik alleen maar twee haakjes toegevoegd, om de laatste 5 letters van 'ontwikkelingswerk'. Ik was het lang van plan en aarzelde nogal. Weet niet goed waarom ik aarzelde, misschien legt het teveel nadruk op verandering van mijzelf - alsof ik oude vertrouwde dingen zomaar loslaat, of een beetje evolutionistisch - steeds beter?

Toch heb ik de haakjes gezet. Wat me de doorslag gaf, was het stuk in het boek the aid chain, waarin benadrukt wordt dat in ontwikkelingswerk de subjectieve factor meestal vergeten wordt: de reflectie op wie je zelf bent. Dat deed me ook denken aan de nadruk van mensen zoals Brian Myers (Walking with the poor) die zegt dat ontwikkelingswerk altijd wederkerig moet zijn: niet wij ontwikkelen 'de armen', maar in de omgang met de ander, de vele anderen, vindt ontwikkeling plaats (zie b.v. hier).
Oftewel, als de haakjes niet meer geldig zijn, vervalt mijn 'recht' om in ontwikkelswerk te werken.

Geen opmerkingen: