zondag, juni 22, 2008

Fondsenwerving 2.1

NGO's opgepast. Je kunt lezen over allerlei discussies over de vraag of Westerse NGO's op langere termijn nog wel nodig zijn - of de verbindingslijnen tussen het grote publiek en de grote donoren niet direct zullen worden gelegd met Zuidelijke NGO's. In die discussie meng ik me nu even niet.

Bij KnowledgeCafe zag ik hoe fondsenwerving 2.1 eruit gaat zien. Organisaties als Kiva en de 1%club werken met fondsenwerving 2.0: de gever direct laten kiezen uit hoe en waaraan bij te dragen. Joseph Kimojino doet het nog veel directer: hij heeft fondsen nodig voor wildlife conservation (toerisme loopt terug in Kenya en daarmee inkomsten voor wildparken). Hij start een weblog met interessante informatie en mensen donoren daarop $40.000 en nog eens $2.000 via een Facebook account + wat inkomsten van ads. Geen NGO's meer nodig toch?

NGO's moeten wel heel duidelijk maken wat hun meerwaarde nog is. En toch voel ik nog een restje paternalisme en heb ik het idee dat westerse NGO's nog wel degelijk een rol kunnen spelen... We hebben toch niet voor niets 50 jaar lang handenvol jargon uitgevonden om dat nu allemaal overbodig te laten verklaren?

Geen opmerkingen: