donderdag, juni 19, 2008

Grote donoren

In m'n werk heb ik met verschillende soorten donoren te maken. Met grote onderlinge verschillen. Sommigen willen zoveel mogelijk aansluiten bij wat er 'in het veld' gebeurt. Goed, want dit geeft een erkenning van diversiteit en is bottom up. Niet goed soms, want kan leiden tot geweldige vaagheid.
Ik dacht dat de algemene trend wel deze kant op was: meer lokaal ownership. Maar dat is bepaald niet het geval bij alle grote, internationale donoren. Ik zal geen naam noemen, maar heb recent gewerkt met een donor die precies andersom denkt: de donor als eigenaar, en het lokale project wat aan moet sluiten op monitoring systemen van de donor. Niet goed, want de werkelijkheid past niet altijd in die hokjes. Toch heeft het ook wel wat als je het vergelijkt met de blabla van vaagheid die ook in deze aid-wereld rondzweeft.

1 opmerking:

Joitske zei

Interessant. ik vraag me ook af of het ook niet komt door 'effectief' willen zijn dat donoren weer/meer hun wil opleggen? Ik herken ook dat het duidelijker kan zijn, maar denk niet dat dat altijd gebeurd, onder het mom van ownership wordt de richting ook wel een NIET uitgesproken.. heb hier geen onderzoeken over!