donderdag, augustus 07, 2008

Short term

Een poosje terug schreef ik over short term uitzendingen. Het boekje waar ik een hoofdstuk aan meegeschreven heb, is nu uit: zie hier.
Het is heel erg praktisch en breed, gericht op mensen die voor werkvakantie of op een andere manier kortere tijd in het buitenland willen werken.
Mijn hoofdstuk heet 'mogelijkheden en onmogelijkheden' en gaat over de (on)mogelijkheid om met short term missies bij te dragen aan blijvende ontwikkelingsresultaten.
Of ik het hele hoofdstuk op m'n blog mag zetten, weet ik (nog) niet. Hieronder alleen het eerste en laatste stukje.

Stel je voor. Een Koreaanse zendingsorganisatie heeft gehoord dat Nederland zendingsland is geworden. Ze sturen twee groepen jongeren als short termers voor elk drie weken naar jullie kerk. Om de jaarlijkse vakantiebijbelclub te doen. Nee, jullie hoeven niks voor te bereiden, zij hebben het hele programma al ontwikkeld. Ja, jullie, de plaatselijke christenen mogen wel helpen om de logistieke dingen te regelen en de inkopen te doen (het geld nemen ze wel mee uit Korea) en of jullie ook alles willen vertalen. Dan kunnen jullie gelijk leren hoe het moet. Wie zou er het meeste leren in het bovenstaande voorbeeld? De kinderen, of de mensen van jullie kerk, of de Koreanen?

Tien geboden voor short termers

  1. Wees altijd bescheiden. Ga als leerling.
  2. Schort altijd je beoordelingen van mensen op. Bedenk dat jij de gast en vreemdeling bent die 'gek' doet en niet zij. Vorm je nooit eenzijdige beelden van je gastland.
  3. Wees altijd dankbaar aan de mensen met wie je omgaat dat ze jou willen helpen je wereldbeeld te vergroten. Wees een goede gast.
  4. Eer de leiding van de organisatie die je gastvrijheid geeft. Zij besteden veel tijd aan je en weten beter wat goed is – zelfs als het niet zo lijkt.
  5. Spreek altijd met respect over de mensen die je tegenkomt. Ook als zij er niet bij zijn. Laat altijd uitkomen dat mensen geschapen zijn naar Gods beeld en respect en waardigheid verdienen. De mensen over wie je schrijft, zouden alles wat je schrijft moeten kunnen lezen zonder dat je je hoeft te schamen.
  6. Strooi nooit zomaar met geld.
  7. Respecteer altijd lokale opvattingen en kennis.
  8. Verdiep je altijd zoveel mogelijk in de plaatselijke cultuur en taal, vanaf de tijd van je voorbereiding.
  9. Denk niet dat je geld alle oplossingen voor alle problemen kan bieden. Geld is geen Messias. Jij ook niet.
  10. Geef nooit simpele antwoorden op complexe problemen.

Geen opmerkingen: