woensdag, november 29, 2006

Broek met een goed voornemen

Gister heb ik twee broeken gekocht. Andere twee in India laten liggen. Stom natuurlijk, maar was te verwachten.
Eerst via kledingchecker gekeken of er in Gorinchem winkels zitten met 'eerlijke merken', bijvoorbeeld die aangesloten zijn bij de Fair Wear Foundation. Nee dus.
Toen naar de V&D, die kwam niet heel slecht uit de tests.
"Weten jullie misschien of deze kleren door kinderen onder de 12 gemaakt zijn."
"Nee, daar kunnen we geen enkele uitspraak over doen, meneer."
"Dus het kan zijn dat jullie kleren met kinderarbeid gemaakt zijn? Hebben jullie dan informatie over de arbeidsomstandigheden daarbij?"
"Nee, ook daar weten we helemaal niets over. We kunnen niets uitsluiten. Misschien dat ze bij het hoofdkantoor meer weten."
Hm, dan kun je met goed fatsoen geen broek meer kopen natuurlijk.
Bij de volgende winkel maar wat voorzichtiger aangepakt, ik moest tenslotte wel een broek hebben. En Kuyichi via internet voor bijna 100 euro per broek bestellen gaat me toch echt (nog) te ver.
Bij Vogele: "Weten jullie of deze kleren door kinderen gemaakt zijn?"
"Nee, u bent de eerste die dat vraagt, maar dat wordt wel steeds belangrijker he? Eigenlijk weten wij dat helemaal niet. Ik neem aan dat ons bedrijf hier wel mee bezig is."

Vogele blijkt een Zwitsers concern te zijn. Dat kan een goed teken zijn. Ze geven uitgebreide info over hun 'Social Responsibility': ze hebben een Business Social Compliance Initiative met een Code of Conduct, gebaseerd op ILO normen voor arbeidsomstandigheden en een manual en houden zich bovendien aan de SA8000 norm van Social Accountability International.
Dat klinkt allemaal niet slecht.
Alleen als ik ga kijken bij de complete lijst van geaccrediteerde bedrijven met SA8000 keurmerk, staat Vogele niet bij de 7 Zwitserse bedijven die geaccrediteerd zijn.

Is dit een voorbeeld van goede voornemens die niet echt gecontroleerd worden? Ik weet het niet. Heb aan Goede Waar gevraagd of zij een onderzoek willen doen naar het kledingmerk Biaggini, wat Vogele verkoopt.
Eens kijken of daar wat meer uitkomt.

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: