maandag, januari 01, 2007

Dilemma

Ik kreeg pas een brief van een intelligente jongen uit een niet al te rijk plattelandsgezin in een Afrikaans land, die wordt gesteund door een studiefonds voor een opleiding. Hij rondt drie jaar succesvol af en hoort bij de besten uit de klas. Hij schrijft dat door corruptie in het beheer van het fonds er voor hem geen beurs meer beschikbaar is. De schuld wordt naar elkaar en op de donor geschoven. Na door verschillende hogere leiders binnen de verantwoordelijke (kerkelijke) structuur van het kastje naar de muur te zijn gestuurd, blijkt hij (met een heel aantal anderen) definitief uit het systeem te zijn geknikkerd.

Wat te doen:

  • Helpen en daarmee
    1) gecorrumpeerde fondsen vervangen en
    2) het risico lopen om zo'n jongen voor langere tijd van je afhankelijk te maken en mogelijk mentale processen in werking te zetten die zijn overlevingskracht verminderen en uiteindelijk zijn eigen integriteit kunnen aantasten.
  • Of: gezien bovenstaande alleen zeggen: sorry for you.
  • Of: de jongen aanmoedigen dit op alle manieren aan te vechten (samen met andere gedupeerden) en tot het hoogste officiele niveau van het systeem door te gaan totdat gerechtigheid is geschied.
Als het over 'ontwikkelingsproblematiek in het algemeen' gaat, zou ik misschien redelijk goed een antwoord weten.
Nu vind ik het moeilijk.

1 opmerking:

Anoniem zei

Mooi omschreven, een van de dilemmas in ontwikkeling. Soms heb ik het idee dat de nieuwe particuliere initiatieven een beetje voorbij aan dit soort dilemmas.

Ikzelf heb een soort tweedeling aangebracht, zelf kan ik wel aan een soort 'charity' doen, zo sponsor ik een jongen van de familie waar ik gewoond heb. Tegelijkertijd weet ik niet of het geld wel bij hem aankomt :) en of het verantwoord is. Daarom geef ik ook aan Novib etc. dat is toch wat structureler. (?) Joitske