maandag, januari 22, 2007

Wie is er religieus?

In het ND een artikel dat 'goede-doelen-organisaties' gratis kunnen adverteren op Google, bedoeld als een soort MVO van Google. Met uitzondering van religieuze organisaties dan. En voor Google betekent dat niet alleen: organisaties die religieuze activiteiten uitvoeren (zoals kerken, islamiserings- of zendingsorganisaties), maar ook: organisaties die 'goede doelen' (zoals ontwikkelingswerk) uitvoeren vanuit een bepaalde religieuze overtuiging.

Dit lijkt neer te komen op de stelling dat er mensen zijn met 'bepaalde diepste overtuigingen', oftewel een religie, en mensen 'zonder diepste overtuigingen' of: met 'neutrale diepste overtuigingen'. Neutraal betekent dan zoveel als: 'overeenkomend met mijn eigen diepste overtuigingen'. Dat betekent dus ongeveer dat Google alleen die organisaties helpt die dezelfde religie hebben als zijzelf (namelijk de "neutrale", een bepaalde, Westerse minderheidsreligie).

Dat zou ongeveer hetzelfde zijn als een moslimbakker die zijn brood goedkoper aanbiedt aan medemoslims dan aan anderen, of een christenaannemer die voor medechristenen een dakkapel voor de halve prijs neerzet. Juridisch mag dat vast wel, evenals Google dit mag, maar een beetje meer acceptatie van de pluriforme samenleving mag voor die bakker, die aannemer en voor Google toch wel.

Of misschien is het een vorm van zending. Maar dan wel een vorm van zending die dichtbij omkoperij en manipulatie komt.

Geen opmerkingen: