donderdag, november 23, 2006

India

Ben zo'n 2 weken in India geweest: Tamil Nadu en Andhra Pradesh. Fantastisch land (qua omgeving, bloemen, kleuren, geuren, creativiteit, zingen, dansen en mensen). Land wat volop in verandering is. Je zou Friedman's verhalen over de platte aarde en Sachs' fantasieen over het einde van de armoede bijna geloven - en de waarheidselementen ervan zie je ook. Toch worden de tegenstellingen in het land er niet direct kleiner op. 70% van de bijna 1,1 miljard mensen komt nog niet erg mee in de rat race.

Het mooiste?

  • Urenlange reizen per trein of auto met staf van de organisaties (b.v. 22 uur in de eerste 2 dagen) met uitgebreide tijd om niet alleen over projecten en ontwikkeling te praten maar vooral ook veel te leren over de Indiase culturen, het kastenstelsel, het Hinduisme, het sociale en economische leven in de dorpen, kerken, geloof en God.
  • Bijeenkomsten met mensen uit dorpen waarin de organisaties de resultaten van evaluaties presenteerden aan hun doelgroep: zowel de positieve dingen als de leerpunten - die soms aanleiding gaven tot heel aardige discussies.

De namiddag voor ik 's nachts terugvloog nog even tijd gehad om een bookshop op te zoeken. Elf boeken (2700pp) voor omgerekend zo'n 35 euro: vooral boeken over indigenous churches in India, Christianity is Indian, Bakht Singh (leuke christelijke liederen op deze site) en de Hebron churches, Sadhu Sundhar Singh, bronmateriaal over de Indiase kerkgeschiedenis en wat boeken van Vishal Mangalwadi.

1 opmerking:

Joitske zei

Ha, ha, dus jij hebt het ook gelezen, de aarde is plat :) (las je 3 blogposts van nieuw naar jong). Leuk dat je over je indrukken van India schrijft!