vrijdag, april 11, 2008

Uniformiteit en diversiteit in Islam

Voor mijn studie dit boek aan het lezen. Geschreven door een vooraanstaand gematigd Moslim. Hij laat zien dat Islam tot de 19e eeuw een traditie kende met heel veel respect voor pluriformiteit, discussies rondom verschillende interpretaties, en de shari'a als een pluriform en divers geheel van deels tegenstrijdige opvattingen.
Totdat vanaf de 19e eeuw 'puriteinse' stromingen ontstonden, zoals het (salafisme en) wahabbisme, die in feite de Arabische Bedoeinencultuur absoluut maakten en alle andere opvattingen en interpretaties verketterden. Detail: de engelsen stimuleerde de opkomst van deze Arabische verzetsbeweging tegen het Ottomaanse rijk omdat verzwakking van dit rijk hen goed uitkwam.
Ik kan dit boek zelf onvoldoende beoordelen, maar dit soort historische interpretaties zijn wel boeiend. En blijkbaar is de spanning van uniformiteit vs. diversiteit niet aan 1 religie voorbehouden.

3 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Hi,
klinkt boeiend. Heeft dit boek ook een Nederlandse vertaling.? Zoniet eventueel ook een ISBN-nummer? Bedankt voor de info.
Johan

Unknown zei

Hallo Johan,
NLse vertaling weet ik niet.
ISBN: 978-0-06-118903-6
uitgeverij HarperSanFrancisco
groet, Wouter