maandag, augustus 25, 2008

Pastor als big business

In het ND vandaag een artikeltje dat in Nigeria de titel 'pastor' verdacht is geworden vanwege de vele sjacheraars die vooral geld uit mensen kloppen. Voor mij erg herkenbaar. Het was toen ik er woonde al een gezegde dat de kerk de grootste business was. Op onze compound logeerde eens een pastor die bij een verkoping bij de kerk allerlei spullen meenam zonder betalen (zou hij "in Jesus' name" later doen) en een paar dagen later zonder betalen, zelfs het guesthouse niet, van de compound probeerde te ontsnappen. En die heel verbaasd was dat wij dat niet pikten.

Het health en wealth denken sluit hier natuurlijk naadloos bij aan. Ik heb pastors horen zeggen dat als je gebed niet verhoord wordt, je niet genoeg aan de pastor gegeven hebt.
Nollywood (Nigeriaanse filmindustrie) is er ook schuldig aan. Die spiegelt in talloze films het ideaalbeeld van een pastor voor die baadt in weelde, dure auto's en huizen heeft, en als zijn auto door boze geesten een ongeluk krijgt, van een gemeentelid gelijk een nieuwe - en mooiere - auto terug krijgt.
Toch is de laatste regel in het ND artikel ook wel terecht: er zijn in Nigeria ook duizenden eerlijke en zelfopofferende pastors. En die vormen de meerderheid.

1 opmerking:

Joitske zei

Dit gebeurde ons ook in Ghana. Een 'pastor' verkocht een auto. Dit gaf mij wel een goed gevoel, maar Ghanezen vonden dat juist een slecht teken!