woensdag, september 03, 2008

Who moved my cheese

Dit filmpje zag ik genoemd in Intermediair. Het laat heel goed zien wat er gebeurt als je alles bij het oude wilt laten en niet openstaat voor verandering.

De karakters zijn zo overduidelijk stereotiep dat je er in elke organisatie of sector wel wat mee kunt. Bijvoorbeeld:

  • De mensen in je organisatie die wel en die niet openstaan voor verandering (ligt voor de hand).
  • De 'searchers' en de 'planners' van Easterly. Jeffrey Sachs is dan 'Hem' uit het filmpje die in plaats van 'who moved my cheese' klaagt: 'ze hebben niet genoeg fondsen gegeven'.
  • De mensen in de ontwikkelingssector die hun blik alleen binnen de traditionele sector gericht houden, en de mensen die openstaan voor werken met niet-traditionele OS sectoren, zoals het bedrijfsleven.
  • De mensen die vast blijven houden aan strict logframe denken, en de mensen die het complexity denken omarmd hebben.
  • In feite kun je elke soort van 'goed' tegenover elke soort van 'fout' zetten en op het filmpje loslaten. Dat is het leuke van simpele karakters.

Opvallend overigens dat 'goed' in het filmpje het benaderen van het dierlijke is: de twee muizen. Die doen het intuitief goed. Een soort sociale evolutie idee? Dan zouden de muizen ook de 'noble savage' kunnen zijn.

1 opmerking:

Joitske zei

Leuk! Ik heb ook 2 boekjes outlearning the wolves en shadows of a neadertaler over organisational learning. In die verhalen zit nog net iets meer dan in moving the cheese, al is deze wel heel duidelijk in de boodschap dat de wereld continue verandert!