dinsdag, april 11, 2006

Vergeten geschiedenis

Ik ben nooit een geschiedenisfan geweest. Wel heb ik altijd veel gelezen. Daardoor toch wel een bepaald beeld van de geschiedenis meegekregen.

Nu ik voor mijn studie veel geschiedenis lees (en dat erg leuk vind!) verbaas ik me vaak over het eenzijdige beeld wat ik van de geschiedenis had.

Voorbeeld: altijd gehoord dat de eerste kerkscheuring in 1054 was. Onzin natuurlijk: toen Arabische volken, verenigd door de Islam, in de 7e eeuw Bagdad veroverden, troffen ze daar 3 kerken aan: de Jacobitische kerk (verwant aan de kerk in Egypte), de Melkieten (de officiele kerk, verwant met Rome) en de Nestoriaanse kerk (de grootste kerk die door heel Azie verspreid was en rond die tijd ook al in China gevestigd was).
Of was er toen nog geen kerkscheuring omdat de andere twee kerken het officiele gezag van Rome niet erkenden? In dat geval is er nog steeds geen kerkscheuring...

Geen opmerkingen: