maandag, maart 05, 2007

Autoriteit, boekdrukkunst en web 2.0

De uitvinding van de boekdrukkunst aan het eind van de 15e eeuw (nou ja, in China was het al veel eerder bekend en ook in Europa was blokdruk, het drukken van complete pagina's al veel langer bekend dan het werk van Gutenberg, of voor Nederlanders: Laurens Janszoon Coster), heeft op het gebied van religie heel wat veranderd:
Er kwam een verschuiving van 'performance' (van de priester) naar informatie; van het vertrouwen van mensen naar het toestemmen van informatie; minder relatie-georienteerd en meer geprivatiseerd. Kortom: autoriteit van de geestelijken, en de waarde die aan rituelen gehecht werd, gingen hierdoor met sprongen omlaag. Op de kerk had dit een de-uniformerende (zelf uitgevonden woord) werking: bewegingen als de Protestantse Reformatie werden erdoor geholpen.

De ontwikkeling van web 2.0 lijkt deze beweging weer om te keren. Er is teveel informatie en informatie wordt (weer) gefilterd door relaties. Op allerlei social web sites, zie je informatie gerangschikt naar autoriteit. Het woord is in ieder geval niet vies meer. Je vindt informatie via de tags van iemand anders: persoonlijke relaties (hoewel soms virtueel). De historische beweging wordt er niet helemaal door omgekeerd: de (veronderstelde) bron van autoriteit is wel anders tussen de middeleeuwse Roomse geestelijken en de top-taggers van vandaag.

Geen opmerkingen: