vrijdag, maart 02, 2007

Preacher, preach to yourself?

Al Gore, ex vice-president heeft een film + boek gepubliceerd 'een ongemakkelijke waarheid', een grote waarschuwing voor de opwarming van de aarde en een oproep tot bewust omgaan met energie en sluiten van kringlopen.

Nu blijkt hij zelf een energierekening te hebben die 20x zoveel is als het gemiddelde huishouden in de USA. En die is alweer 3x zo hoog als het Nederlandse verbruik.
Een paar punten:

  • Eerste reactie: preacher, preach to yourself. The medium is the message, dus... Woorden als hypocriet worden in de kranten veelvuldig genoemd en k0men ook bij mij op.
  • Vervolgens blijkt het "independent, nonprofit and nonpartisan research organization" wat dit gepubliceerd heeft, een behoorlijk fundamentalistisch rechtse en liberale club te zijn, die sowieso het debat over milieu niet willen. Dan komt bij mij opnieuw de term 'hypocriet' op.
    Gaat het erom om Al Gore te bewegen persoonlijke consequenties te trekken, of gaat het erom het debat te ondermijnen?
  • Er blijken ook een aantal punten te zijn die blijkbaar bewust niet meegenomen zijn: dat Gore alleen groene energie koopt en CO2 offsets koopt (waardoor dus dezelfde hoeveelheid CO2 die hij uitstoot, weer uit de lucht genomen wordt) en dat ook daardoor zijn rekening erg hoog is. En mogelijk nog meer van dit soort punten.
  • Blijft staan dat dit wel aantoont hoe lastig het debat over milieu, klimaatverandering en energieconsumptie is, zeker voor hogere niveaus van welvaart.
  • Mijn advies aan Al Gore: 1) maak al je energierekeningen etc. openbaar, inclusief vergelijkingen met vergelijkbare soorten huizen, 2) laat de wereld zien dat je ook persoonlijk bereid bent in te leveren, b.v. door genoegen te nemen met 2 i.p.v. 3 huizen, en een onverwarmd zwembad i.p.v. verwarmd, en misschien een paar autootjes minder ofzo...

Geen opmerkingen: