maandag, februari 05, 2007

Second Life


Ik had er al wel wat over gelezen. 't Klonk behoorlijk vaag en dat is het ook: Second Life.

Intussen heb ik er zelf ook wat rondgelopen. Het is een virtuele 3D wereld die zich steeds uitbreidt. Zo'n 3,5 miljoen mensen hebben daar inmiddels een poppetje lopen. Je poppetje loopt er alleen rond als je ingelogd bent, en dat zijn meestal zo'n 20 - 25.000 mensen.

Vervolgens kun je er van alles gaan bouwen: huizen, gebouwen, voertuigen etc. Je kunt land aankopen en ook spullen kopen die anderen gemaakt hebben. Je betaalt dan met Lindendollars, die je kunt kopen voor een maandelijks bedrag (als je een betaald account hebt, je kunt ook gratis). Je kunt dus ook een business opzetten en daar lindendollars mee verdienen. Die kun je vervolgens weer omzetten in echt geld op de lindenexchange.

Alle nadelen en bezwaren van een virtuele wereld kleven natuurlijk ook aan Second Life - er lopen allerlei figuren rond, je kunt proberen in contact te komen met mensen die je alleen virtueel kent. Ik neem aan dat slimme 419'ers intussen ook aan Second Life 419 doen. Veel is op entertainment gericht, en vast niet allemaal van het nette soort.

Maar het is natuurlijk allemaal veel minder virtueel dan het lijkt: achter elk poppetje wat er rondloopt (of vliegt want dat kan ook), zit wel degelijk een reele persoon.

En dat is dan ook reden dat NETg echte cursussen aanbiedt op Second Life. Zie hier een klein filmpje daarover. Dit is dus een hele nieuwe vorm van e-learning: e-learning 3.0.

Vervolgens kun je natuurlijk veel meer verzinnen: 'k heb even overwogen om iets te gaan doen met MVO voor Second Life. Als er bedrijven zijn, is MVO ook een opportunity voor die bedrijven. Ook de aanwezigheid van 'goede doelen' zou een aardig issue zijn, en die blijken er ook al een aantal te zijn.


Kerken zijn er nog niet veel: 1 memorial church en een Roomse Kerk, die al meer dan een jaar in aanbouw is. Alleen de collectebox doet het al. Dat lijkt me een goede uitdaging voor web-evangelisten. Na church 2.0 zou dat church 3.0 zijn. En misschien zijn er best wel wat unreached people groups in Second Life.


Uiteindelijk kies ik toch voor m'n First Life: Arjanne en de kids.


[12-02:]: zie vooral ook mijn volgende post over second life.


5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Wouter,

Zo te zien is Engels de voertaal in 2nd life, dus geen problemen met leesrichting zoals pas in Nigeria ;-)

Met groet,

Jelle

Joitske zei

Hi wouter, grappig, het poppetje lijkt op jou. Ik ben wel nieuwsgierig maar zie op tegen de tijd die het kost. Hoeveel tijd kosste het jou? Misschien kun we ook een e-collaboration excursie doen, stel jij het voor in de Dgroup??

Unknown zei

Ik kopieer hieronder even een comment die bij de volgende post terecht gekomen was


Hallo Wouter

In het RD zag ik staan dat je ook iets bedacht had dat er evangelisatie moet komen op spellen als second life.
Ik ben hier van overtuigd.
Je schrijft dat je hier geen tijd voor hebt. Ik ook niet ik zou het niet eens kunnen ik zou zo verslaafd zijn denk ik.
Maar kunnen mensen die er over na willen denken hoe je zoiets op moet zetten zich niet vergaderen?
Er zijn vast meer mensen die iets willen doen aan mensen die zo leeg zijn en die Jezus nodig hebben!
wil je me mailen of je mee wilt doen of denken.
of iemand anders die dit leest?
Suus
dekkersuus@hotmail.com

Unknown zei

En m'n reactie naar de schrijfster van de vorige comment:


Hallo Suus,

Dank voor je comment.
Ja, ben hier heel positief over en zou best bereid zijn daarin mee te denken of wat te doen. Ik zag in het RD ook staan dat IZB daarover aan het nadenken is, maar eigenlijk eerst plaatselijk initiatief wil zien. Ik kom graag in contact met anderen die hier ook aan willen werken. Zelf kan ik rondlopen in SL, maar kan niet zelf dingen programmeren of een hokje bouwen. Daarnaast ga ik niet zomaar in mn eentje rondlopen vanwege de rommel die er is. Je zou dan b.v. met 2 mensen tegelijk kunnen gaan en bij elkaar in de buurt blijven. Of mensen die niet vatbaar zijn voor allerlei troep.

Groeten,

Wouter

Anoniem zei

I consider, that you are mistaken. I can defend the position. Write to me in PM. ciallis cartoon online prescription Nice joke! What does a caterpillar do on New Year's Day? Turns over a new leaf!