donderdag, januari 25, 2007

419

Wel een aardige kerel. Hij werkte tenminste mee om m'n elektriciteitsmeter te krijgen - en zonder corruptie, want dat zou ik nooit doen. 2000 Naira als vooruitbetaling - werd later verrekend, don't worry. En dat was het. Nooit meer wat gezien of gehoord. Ik was er dus ingetuind: 419, Advance Fee Fraud.
Ik lijk misschien stom in dit verhaaltje, maar ik stond beslist niet bekend als iemand die je makkelijk kon beetnemen.
Al die emails waarin je een percentage beloofd wordt van een groot bedrag als je eerst wat onkosten voorschiet, zijn ook 419, veelal door Nigerianen, maar ook anderen.
Volgens opsporingsbureau Ultrascan zijn door deze misdaad 12 x zelfmoord gepleegd, 24 mensen vermoord, 35 gekidnapt, zijn 419 "scam-rings" geinfiltreerd in postkantoren, Western Union en MoneyGram kantoren, banken etc., waren bij hen in Nederland in 2005 24 van deze scamrings bekend, met 1610 mensen die voor 386 miljoen dollar fraudeerden. In totaal in 69 landen ging dit om 4,6 miljard dollar (in 1 jaar dus). Dit alles is exclusief Nigeria, omdat het daar teveel voorkomt om zelfs maar schattingen van te maken.
't Is de laatste dagen geregeld in het nieuws: ND, Parool, arrestaties: Elsevier.

Dit alles gebeurt via mails, telefoon, faxen, chat rooms (b.v. romantische contacten en dan een ticket laten betalen om over te komen, of geld vragen voor zielige zieke familieleden), dating sites, sms, skype, internet spelletjes, call centres, persoonlijke contacten, of langs de deur. Als je ze life wilt ontmoeten, schijn je naar dit festival te moeten gaan.

Goed om de site van Ultrascan een keer door te lezen, om voor deze groeiende multinational business echt op je hoede te zijn. Volgens Ultrascan zijn het beslist geen domme en ook niet altijd slechte mensen die er op 1 of andere manier inlopen.
Ik ook weer blij...

Wel erg triest dat heel erg veel goede en fijne mensen op deze manier ook te maken krijgen met een gegeneraliseerd negatief imago.

Geen opmerkingen: