zaterdag, april 28, 2007

MVO in India

Ben in India bij Byrraju Foundation geweest. Dat is een soort maatschappelijk verantwoord ondernemen van een aantal grote Indiase bedrijven, met name Satyam.
Deze club werkt in ruim 170 dorpen in Andhra Pradesh waar ze aan een heel breed scala van issues werken met als doel de deze dorpen aan de periferie van de economie, gelinkt worden aan het centrum van de economie.

Wat mij betreft is dit een heel mooi voorbeeld van een mix tussen een bedrijfsmatige aanpak en de lessen van 'social development'. Juist de punten waarover ik nogal kritisch ben in de aanpak van Sachs (hoe zit het met ownership, participatie, duurzaamheid, effecten op mentaliteit, self-empowerment, etc.) zijn hier volop meegenomen. Je ziet dat al aan de 3 core-values: involving people, applying knowledge (2 richtingen op), making things happen. De social-development les staat voorop: ownership; en tegelijkertijd is de business approach niet losgelaten: making things happen.

Op technisch gebied maken ze gebruik van alle beschikbare technologie die er is - en waarvan ik soms het bestaan niet wist of kon vermoeden. Monitoring veelal via videoverbindingen; capacity building van staf door online coaching vanuit allerlei plaatsen op de wereld; allerlei soorten telediensten; village level outsourcing. We hebben een vrouw geïnterviewd in een dorp ruim 400 km weg, die met 100 andere vrouwen die allemaal een hogere opleiding hadden maar niet gebruikten, en die nu voorselecties deed van CV's voor een bedrijf wat deze arbeid naar India had ge-outsourced - en wat nu dus verder ge-outsourced werd naar dit dorp. Duidelijk is dat deze concepten wel enorm meedrijven op de booming economy van India.

Bij Byrraju hebben ze ook goed begrepen dat kennis macht is. En voor hen is dat reden om er zoveel mogelijk van te delen: iedereen mag alles weten, kopiëren, weer aanpassen en doorgeven. Transparantie bestaat niet alleen in Nederland.

Geen opmerkingen: