maandag, mei 07, 2007

Antisemitische joden

Ik ben al een aantal jaren af en toe wat stukken in dit boek aan het lezen. Steeds weer verbaas ik me over de geschiedenis van de Joden. Nu ben ik bijvoorbeeld in de 19e eeuw bezig: Karl Marx, één van de bekendste Joden ooit, was ook één van de grootste antisemiten ooit. In die periode waren er veel vooruitstrevende joden die zelf antisemiet waren, van zichzelf probeerden te verbergen dat ze Jood waren en elkaar uitscholden vanwege hun joodse afkomst. Daarbij gebruikten ze de meest vulgaire en banale manieren om te schelden, b.v. dat de Joden een kolonie leprozen waren die uit Egypte gejaagd waren.
Ik wist niet dat Marx een jood was, en nog minder dat zijn kapitalisme een uitbouwsel is van zijn antisemitisme. Voor Marx was de Jood de kapitalist bij uitstek die de christen met zich meegezogen had.
Johnson noemt veel meer Joodse invloeden bij Marx: zijn manier van redeneren, net als de rabbijnen: volledig theorie, Marx is nooit in een fabriek geweest (wilde dat niet); bewijsteksten zoeken bij een al vaststaande theorie; een heilsstaat die veel doet denken aan het Joodse messianisme etc.

Geen opmerkingen: