woensdag, augustus 01, 2007

Werkmentaliteit

Ik ben van jongs af aan opgegroeid met een ouderwets arbeidsethos, van jongs af aan met m'n handen leren werken, tot ver tijdens m'n studententijd. Bij mensen in tuinen, bij een hoveniersbedrijf, bij boeren, een bouwbedrijf, een speeltoestellenbedrijf, etc. En ik ben ontzettend blij dat ik dat in mijn opvoeding heb meegekregen. Met tegelijkertijd het besef dat het leven niet draait om werken, geld verdienen en status opbouwen.

In mijn baan werk ik met m'n hoofd en veel minder met m'n handen (behalve als ik bij een partner op bezoek ben en de auto komt vast te zitten). Ik kan m'n kinderen niet concreet meenemen met 'werken', houd zelf geen tuinen van andere mensen meer bij (nauwelijks die van mezelf) en heb niet veel boeren in m'n directe sociale omgeving. En toch wil ik m'n kinderen iets van dezelfde werkersmentaliteit meegeven die ikzelf meegekregen heb.

What to do?
  1. We hebben voor de vakantie een huisje gehuurd bij een boerderij, een veeboer in België; kunnen de kinderen bij de koeien rondlopen en afleren om te zeggen dat mest stinkt. Vroeger vond ik dat nep. Nu kan ik daarmee tenminste wat.
  2. Ik klus een beetje thuis: schilderen, en maak met m'n kinderen kleine werkcontractjes, met plichten en rechten: 1 morgen werken (schuren, afnemen, onkruid uit de tuin halen, vegen), 3 uur werken met een half uur pauze; dan krijg je 3 euro. En je mag niet tussendoor weglopen.

Tja, je moet wat.

Betere en andere ideeën welkom.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Wouter, ik las je blogbericht op Hyves. Ik herken het wel, het gevoel dat het waardevol is om ook met je handen te leren werken. Misschien hebben we dat toch uit de Achterhoek meegekregen. Ik ben het trouwens vooral gaan waarderen toen ik postbode werd, rond m'n 20e. Nog altijd de leukste baan die ik ooit heb gehad. Met m'n hoofd werken ligt me niet zo, blijkt nu. Vandaar m'n aanstaande carrière-omslag: vanaf september ga ik klassieke zang studeren aan het conservatorium van Utrecht. Hoera!
Kinderen heb ik niet, maar ik kan me heel goed voorstellen dat je ze wilt leren werken met hun handen. Wanneer gaan jullie naar België?

Groet, Renske