vrijdag, januari 04, 2008

5 km breed en 5 cm diep

Wat nu in Kenya gebeurt is erg triest. Het was juist een van de rustigere landen. Ik erger me enorm aan de waardeoordelen die uitgesproken worden over het gehalte aan christelijk geloof in dit land (en gelijk ook maar de rest van Afrika).
"Het Afrikaans christendom is als een rivier van 5 mijl breed en 5 inch diep" - is een uitspraak die je weer in alle mogelijke varianten tegenkomt. Ik ben erg op deze uitspraak tegen. Uit Europeaanse mond is hij op z'n minst hypocriet.

  • Hoe diep gaat het christelijk geloof in Europa en Amerika?
  • Hoe diep gaat het christelijk geloof in de gereformeerde gezindte? En dan niet op zondag, maar op de andere dagen van de week? Staan wij bekend als vredestichters? Is er een grotere mate van rechtvaardigheid, minder uitbuiting, etc.?
  • De stammentwisten in Europa van een kleine 100 jaar geleden, waren heel wat heftiger dan dit in Kenya. Alle Afrikaanse oorlogen bij elkaar hebben niet zoveel doden en moorden opgeleverd als de stammentwist tussen de christelijke stammen van Duitsland, Frankrijk, Belgie, Nederland, Engeland in de eerste wereldoorlog.
    • De aanleiding voor WWI was ook kleiner dan bij de meeste Afrikaanse oorlogen.
    • Dit was in een tijd dat zendelingen vanuit deze christelijke europese stammen de hele wereld overspoelden. Geen wonder dat na WWI het aantal zendelingen drastisch verminderde. Schaamte en teleurstelling over de oppervlakkigheid van het christelijk denken in eigen stammen waren hier mede oorzaak van.
      Nu zijn we die schaamte vergeten.
  • Wat is de rol van christenen geweest in de volgende stammentwist: WWII. We kennen de verhalen van verzetshelden (ook vaak geinspireerd door hun geloof!), maar in aantallen waren er meer christenen die een oogje dichtdeden als hun Joodse buren opgepakt werden. Zowel in Duitsland als in Nederland.
  • Hoeveel stammentwisten zijn er niet tussen de verschillende Europese kerken onderling. Weliswaar iets minder bloedig (in het verleden trouwens niet), maar psychisch misschien wel net zo schadelijk.
  • Door de hele geschiedenis heen is het zo dat bij een meerderheidsreligie veel naamgelovigen zijn en een minderheid die tot in het diepst van hun bestaan voor hun geloof staan. In Europa is het christelijk geloof een minderheidsreligie geworden, en volgens sociologische wetten, zou de betrokkenheid dan groter moeten zijn en nominalisme minder. Ik vraag me echter af of dit zo is.
  • Als het Afrikaanse christendom 5 km breed is en 5 cm diep is het Europese christendom waarschijnlijk 5 cm breed en misschien maar 3 cm diep.
Het is daarom een verademing te lezen dat andere oud-zendingswerkers dezelfde moeite hebben met deze veroordelende uitspraken. Zie wat Steven Paas zegt in het ND.

Geen opmerkingen: