vrijdag, oktober 17, 2008

Wat doen evaluatoren?

Wat doe je als evaluator?
"Biting the hand that feeds you while appearing only to be licking it" (Henry M. Brickell)
Vrij vertaalt: "kritiek uitbrengen op degene die je betaalt voor de opdracht, terwijl het lijkt alsof je heel aardig bent".

Dit laat heel aardig zien welke vaardigheden een consultant in zich moet verenigen: niet alleen de onderzoeksvaardigheden om gefundeerde uitspraken te doen, maar ook de relationele vaardigheden om dit zodanig te brengen dat het geaccepteerd wordt.
En ook de twee grote gevaren voor een consultant:

  1. goede wetenschapper maar geen vaardigheden om dit goed terug te koppelen --> conflicten
  2. goed relationeel maar niet onafhankelijk genoeg om kritische conclusies te brengen --> alleen conclusies die de directeur graag wil horen
(bron: Fourth Generation Evaluation, Guba and Lincoln, 1989)

2 opmerkingen:

Joitske zei

He, toevallig zit ik weer helemaal diep in deze materie door ons onderzoek naar 'impact assessment van knowledge management strategies en interventions'. Ik moest donderdag na een interview weer denken aan hoe innovatief RAAKS is, in de setup van het inquiry team met actoren uit het systeem en eventueel RAAKs facilitatoren. Ken jij RAAKS? (Rapid Appraisal of Agricultural Knowledge Systems) misschien moeten we dit deel van RAAKS maar eens goed in het voetlicht zetten in onze publicatie.

Unknown zei

ja, ken ik wel.
Deze uitspraak kwam uit 'fourth generation evaluation' en wel uit de derde generatie: die ging (evenals 1e en 2e generatie) uit van evaluator als expert. Het hele idee van stakeholders die gezamenlijk expert zijn, is de 'fourth generation' dus van na deze uitspraak.
Leuk dat je met impact assesment van KM bezig bent - had er op je blog iets van gelezen ja.