woensdag, mei 30, 2007

Zoellick bij de Wereldbank?

Robert Zoellick gaat waarschijnlijk de Wereldbank leiden. De meeste kranten berichten positief over hem, zie b.v. Trouw. Oxfam heeft alvast een 6-punten actieplan opgesteld voor hem: zie hier en hier vertaald in NLs.

Ik ben het beslist niet met alle punten van Oxfam eens (b.v. dat alle basisvoorzieningen gratis moeten worden), maar wel met de meeste, met name met het punt dat de economische voorwaarden bij leningen weg moeten (zie ook mijn eerdere post over de wereldbank).

De indruk die ik van Zoellick krijg, is dat hij juist een vrije-handel-fundamentalist is. Trouw schrijft daar juist positief over, maar dat gaat waarschijnlijk betekenen dat dit punt van Oxfam beslist niet door deze persoon waargemaakt zal worden. Hij zal waarschijnlijk juist vinden dat arme landen onvoorwaardelijk hun grenzen moeten openen (als voorwaarde voor leningen) zodat hun beginnende markten overspoeld kunnen worden met gesubsidieerde dumpartikelen vanuit b.v. de USA. Zie hier b.v. een kritisch stuk over Zoellick's ideeen over handel.

Oftewel: ik word nog niet direct razend enthousiast. Misschien dat Boekestijn toch wel gelijk heeft dat de NLse donaties aan de Wereldbank nog eens goed onafhankelijk bekeken moeten worden op hun impact.

Geen opmerkingen: