vrijdag, mei 26, 2006

Nog een keer web 2.0

Sinds ik een paar weken terug schreef over mijn ontdekking van web 2.0 heb ik veel leuke dingen ontdekt. Hier een paar van mijn ervaringen:


Zie hier voor een heel korte Nederlandse omschrijving van web 2.0 en hier voor een veel uitgebreidere engelse. Dit zijn dus links naar Wikipedia, een andere enorm bruikbare tool. Onderzoek heeft uitgewezen dat Wikipedia kwalitatief niet onderdoet voor andere encyclopedieen. Je kunt zelf meewerken met het opstellen van wiki artikelen. Kijk ook even naar social software (engels).

Je kunt ook zelf wiki's starten, om daarmee online samen te werken met mensen overal vandaan, b.v. op PBWiki. Zie hier bijvoorbeeld een voorbeeldje wat ik gemaakt heb en hier een voorbeeldje bij een vergelijkbare tool, neartime.

Delicious ik had al best een aardige verzameling favorieten en ben begonnen om die in delicious te importereren. Snel daarna kwam ik erachter dat er nog veel meer vergelijkbare tools waren. Op de sitebar zie je de tags die ik bij delicious gebruik: de grootste heeft dus de meeste sites. Als je op 1 er van klikt, krijg je dus een lijst met websites die ik gebookmarked heb met deze tag.

Intussen heb ik via OnlyWire geregeld dat als ik een pagina tag, dit bij 9 verschillende social bookmarking tools geregistreerd wordt. Het leuke van dit soort tools is dat andere mensen je filter voor informatie zijn: je ziet bij een keyword geen 100.000 resultaten zoals bij Google, maar alleen die pagina's die anderen waardevol genoeg vonden om te taggen.

Wat ik ook erg leuk vind is LibraryThing, daar kun je heel makkelijk in aangeven welke boeken je hebt. Anderen kunnen dat ook zien (behalve als je dat niet wilt). Zie hier bv mijn boeken. Je kunt je boeken tags geven (keywords) net als bij delicious en zien wie er nog meer dat boek heeft, of welke boeken nog meer die tags hebben. Aan de zijkant van m'n blog zie je steeds 5 random boeken uit mijn lijst.

Het lijstje zal nog wel langer worden...

Geen opmerkingen: