zaterdag, juli 08, 2006

Onbeschermd?

Volgens het ND surft 80% van de christenen in Nederland volledig onbeschermd over internet. Zowel Filternet als Kliksafe verbazen zich daarover en denken dat het komt door vooroordelen over filters.

Mij verbaast dit getal ook behoorlijk. Ik neem aan dat degenen die filternet op een aansluiting van een andere provider hebben, hierin meegerekend zijn.
Zou er ook niet nog eens een aantal mensen zijn die eigen software als filter gebruikt: cyberpatrol, netnanny, cybersitter en dat soort software?
Zelfs dan blijft dit getal me verbazen. De kruistocht tegen internetgebruik heb ik nooit kunnen volgen, het ideaal van een whitelist ook niet, maar een goed filter lijkt mij wel het minimaal noodzakelijke.

Overigens heb ik zelf grote voorkeur voor een (extern, niet te omzeilen) filter boven dergelijke software: die kun je altijd uitzetten en omzeilen (behalve als je zelfs je taakbeheer dicht timmert met een wachtwoord wat je zelf niet weet, maar een beetje computeraar vindt dat onacceptabel).
Bescherming is tenslotte niet alleen bescherming tegen wat per ongeluk op je scherm komt, maar ook bescherming tegen wat je zelf iets minder per ongeluk aanklikt.

Ik heb me al wel voorgenomen om als m'n kinderen iets ouder zijn, ook serieus na te denken over tijdslimieten en dergelijken. Opvoeden is ook internetopvoeden.

Geen opmerkingen: